dimecres, 9 d’abril de 2014

Una autèntica llegenda popular

Ja fa una bona colla d’anys vaig anar a  passar el dia a Folgueroles. Aquest petit poblet de la comarca d’Osona va ser el lloc on va néixer el famós poeta i avantguardista del catalanisme, Jacint Verdaguer (1945-1802). El poble ha dedicat un museu a la seva memòria, però més enllà d’aquest edifici, Folgueroles és un museu obert que s’estén pel territori.

Una de les activitats que vam fer allà va ser recórrer la ‘ruta verdagueriana’. Aquesta ens conduïa per un itinerari d’11 punts que permetien conèixer l’activitat vital i literària de l’autor. Incloïa la visita a la Casa Museu Verdaguer i seguia per diversos llocs del municipi: cases vinculades amb la seva família, l’església, llocs simbòlics i monuments que artistes havien construït a la memòria d’aquest brillant poeta nacional.

A continuació recordarem la ruta

1. Casa Museu Verdaguer: casa familiar on el poeta va viure els dos primers anys de la seva vida.


2. Casa dels avis materns: casa natal de Verdaguer.

3. Casa familiar de la plaça Verdaguer: hi va viure la infància i la joventut fins als divuit anys.4. Pedró a la plaça Verdaguer: monument de l’arquitecte Josep M. Pericas erigit l’any 1908 com un homenatge de Catalunya i dels Països Catalans al poeta. 5. Església parroquial: conserva la pila baptismal on fou batejat el poeta.

6. Racó de mossèn Cinto: és un baix relleu en pedra de forma semicircular que fou esculpit l’any 1945 amb motiu de la celebració del centenari del naixement de Verdaguer. El monument evoca el treball de pagès i el conreu de la poesia.


7. Bosc de les Alzines sureres, l'Àlbula: es tracta d’un llibre obert, d’acer inoxidable, situat damunt d’una peanya de pedra que duu la següent inscripció:

"La poesia és un aucell del cel
que fa sovint volades a la terra”

Aquests versos formen part del poema “Què és la poesia?” on Verdaguer ens en dóna la seva visió. Feu click aquí per veure'l.


8. Ermita de la Damunt: Verdaguer de petit hi anava sovint amb la seva mare, és un dels llocs verdaguerians més emblemàtics per ser l’escenari d’una de les seves composicions més destacades: L’arpa.9. Jardí Brins d’Espígol: a partir del recull dels seus poemes sobre plantes, «Brins d’espígol», se’n van escollir 29 i es van plantar en aquest jardí.


10. Monument a l'Atlàntida: es troba a l’entrada de Folgueroles,  fou erigit l’any 1977 en commemoració del centenari del poema l’Atlàntida, un dels més representatius de l’autor i de la literatura catalana.


11. Signatura Verdaguer a la Font Trobada: en aquesta zona el torrent de Folgueroles dibuixa la signatura de Verdaguer, tal com es pot veure en la fotografia. La Signatura forma part del projecte realitzat per l’artista Perejaume amb motiu de la celebració del centenari de la mort del poeta, l’any 2002.


Jacint Verdaguer va ser l’autor català més important del segle XIX i és el representant més il·lustre de la Renaixença cultural. Va utilitzar en les seves obres formes i temes populars per transmetre les idees de l’església catòlica i del catalanisme de l’època. Fins i tot el mateix Casasses, rapsode que hem estat treballant aquests dies a classe, diu el següent:

“ Com l’altre gran iniciador nostre que és Ramon Llull (poesia, prosa, viatges, acció social, quasi sant i quasi heretge), Jacint Verdaguer agafa ja en vida, i per sempre més, les dimensions dels immortals de la mitologia: ell inaugura la Catalunya moderna, retorna la dignitat a la llengua, crea una obra poètica fulgurant, i escriu com pocs escriptors escriuen. Més ençà de les ideologies o de les circumstàncies del moment, els poemes i les proses de Verdaguer donen respostes a l’home d’avui, i cada dia més. A més d'un mite nacional, Verdaguer és una autèntica llegenda popular, una figura sagrada i estimada.” 


Elisabeth Sant 1r batx. A

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada