dijous, 10 d’abril del 2014

Speculum al foder, el primer manual eròtic

Speculum al foder és el primer manual eròtic europeu. Entre la prosa científica, el tractat pràctic per al benefici de la salut i el discurs eròtic, l’Speculum al foder és una obra única en tota la producció romànica medieval. No es coneix qui va ésser el seu autor (ja que un llibre amb aquests trets característics no era gaire ben rebut per la cúria eclesiàstica.) i està, redactat en català. D’aquest manual només se’n conserven dues còpies manuscrites, una d’elles està al Museu Nacional de Madrid.
Es tracta d’un manual on parla sobre seducció, higiene sexual, i pràctiques amatòries, tot això centrat des de la figura de l’home. Però el mateix autor de l’Speculum era conscient que no era suficient amb l’andrologia i la higiene íntima dels homes sinó que, a més a més, en la segona i en la tercera part d’aquest tractat presenta un peculiars amandi (inspirat en Ovidi) on parla sobre la psicologia de les dones, les maneres i gustos, sempre basat segons les seves tipologies (edat, físic o  desig sexual) i trets amorosos. 
cové que sàpia llurs maneres e llurs costumes, e que les maneig e seguesca per ço que entena ella e açò que més la vença a la voluntat“.

També sorgeix una nova eina, el godomassí, predecessora dels consoladors, i s'expliquen procediments per a sintetitzar remeis i afrodisíacs.
El llibre Speculum al foder parteix de la concepció galènica on hi ha 6 característiques que no són naturals que ajuden a mantenir la salut. Aquestes són el menjar i el beure, el vetllar i el dormir, l'exercici i el repòs, les replecions i les evacuacions (entre elles l'ejaculació), l'aire que ens envolta, i les passions de l'ànima. És a dir, l'enamorament provoca malalties, però l'acte sexual és sa.

Majoritariament, l'Speculum al foder (en català, Manual del fotre ) és una traducció del tractat en llatí Liber minor de coitu, basat en el Liber de coitu que va ser redactat en llatí al segle XII per Constantí Africà, un dels introductors de la medicina àrab a Europa, qui es basa en altres llibres àrabs, que tots ells tenen en comú l’origen remot el Kama Sutra indi (un dels tractats sobre la sexualitat més antics).  

I per últim, enllaço el link en el que es pot escoltar un programa de ràdio on parlen sobre aquest llibre: http://www.catradio.cat/audio/797360/El-plaer-medieval-Speculum-al-foder





Ariadna Sánchez Farré 1er Batxillerat E.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada