dimecres, 9 d’abril de 2014

S'actualitza la llengua


L'altre dia, navegant per la xarxa, vaig descobrir una notícia que em va cridar força l'atenció: l'Optimot (servei que ofereix la Direcció General de Política Lingüística amb l'Institut d'estudis Catalans i el TERMCAT) ha incorporat el seu contingut, afegint diversos diccionaris elaborats pel Centre de Terminologia TERMCAT i la nova versió del Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans. Sense dubtar-ho un moment, ja vaig començar a redactar mentalment aquesta entrada del blog.


Milers de persones arreu del món utilitzen aquest tipus de diccionaris en la xarxa, de manera que aquests han d'estar constantment actualitzats.

Pel que fa a la nostra llengua catalana, els diccionaris terminològics han actualitzat els seus cercadors aquest mes de març:

En primer lloc s'han afegit al cercador diccionaris dels àmibts del circ, l'automobilisme, la recerca de clínica, el manga, la cronicitat, les xarxes socials i el col·lectiu LGBT (com sobreviratge, komodo o gay-friendly). També s'han afegit termes darrerament normalitzats (fanzín o micoteca).

Finalment, el contingut s'ha ampliat amb entrades que provenen de dubtes del TERMCAT i del servei d'atenció de l'Optimot (ruta de navegació o bucatini). També, l'actualització inclou les modificacions extretes a partir de comentaris d'usuaris del diccionari (per exemple, la fitxa de "desnonament" s'ha enriquit amb l'equivalent "eviction").

Respecte el Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans, la seva versió actual és l'última del diccionari normatiu, i introdueix diverses novetats respecte l'anterior. Per exemple, s'hi han afegit diversos gentilicis (ceretà/ceretana, ademusser/ademussera...) També s'han afegit o modificat altres termes del diccionari, com l'adjectiu "anxovat", la definició d'"autisme" o el plural de "txa-txa-txa".

Daniel Val, 1r Batxillerat D

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada