dilluns, 24 de febrer del 2014

Ensenyant Literatura



Eugeni d'Ors


L'altre dia, dinant amb la meva cosina vam acabar parlant d'instituts i em va esmentar l'Institut Eugeni d'Ors de Vilafranca del Penedès, el qual em va servir d'inspiració per a escriure aquesta entrada al blog i explicar la història que amaga aquest centre d'ensenyament i així aprofitar l'ocasió per remarcar aspectes importants de la vida d'aquest escriptor que tots coneixem o que seria bo conèixer.




La història d'aquest institut s'inicia al 1933 quan apareix el decret de la Generalitat pel qual es creava a Vilafranca un "Institut  Nacional de Segona Ensenyança". Al principi era un col·legi de monges, situat a una part de l'edifici de l'Hospital de la població, i va acabar sent un centre amb el nom oficial de "Milà i Fontanals", inaugurat pel president Lluís Companys al 1934.

Els anys de la guerra van dificultar la continuïtat de les classes i de les activitats amb normalitat i finalment, l'ampliació de l'Hospital de Sang va obligar a l' institut a abandonar els seus locals. Al gener de 1939 l' Institut Milà i Fontanals tancà les portes.

1967b
Primera promoció femenina
Quan per fi la guerra es va acabar van aconseguir obrir un nou centre de Batxillerat a l'edifici Centro Comarcal de Enseñanza Media. Seguien passant els anys i entre el 1950 i 1968 el Palau Magarola va acollir un nou centre d'ensenyament: el Centro de Enseñanza Media y Profesional, modalidad agrícola y ganadera (El Laboral).

El setembre de 1954 El Laboral va adquirir el nom d'Eugeni d'Ors, arran de la seva mort i gràcies també al fet de que la família de la seva mare fos de Vilafranca del Penedès.

Eugeni d'Ors (Barcelona,28 de setembre de 1881 - Vilanova i la Geltrú, 25 de setembre del 1954 ) va ser un escriptor, periodista, filòsof i crític de l'art espanyol. A més, conegut com l'impulsor del moviment Noucentista.

Noucentistes

La seva aportació més remarcada i reconeguda a la literatura catalana és el Glosari (1906), una columna diària firmada amb el pseudònim "Xènius" a la Veu de Catalunya on va exposar un seguit de teories estètiques, polítiques i culturals que van donar pas al Noucentisme català.
El Glosari 

Eugeni d'Ors al 1911 va publicar el recull d'algunes de les seves "gloses" , una de les més populars La Ben Plantada, amb un llenguatge poètic i carregat d'ironia hi presenta la figura de Teresa (La Ben Plantada), un símbol idealitzat de la dona noucentista. L'any que va morir es va publicar La verdadera historia de Lidia de Cadaqués, per uns va ser considerada l'obra que completà La Ben Plantada i un intent d'aproximació a Catalunya, però per a l'altre extrem l'opinió va ser contrària, creieren que fou un llibre autoapologètic i una mena de rectificació de La Ben Plantada.


La Ben Plantada

Laia Flotats Cardelús
1er de Batxillerat E

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada