dimarts, 18 de febrer de 2014

La flama

Obrint Pas-La Flama

Després d’estar una bona estona buscant la cançó més adequada (des del meu punt de vista, és clar) sobre la qual fer un post, havent passat per grups de música catalans del meu gust com: Txarango, Manel, Els Amics De Les Arts... he arribat a Obrint Pas.

Obrint Pas és un grup valencià que toca diferents estils com el punk, l’ska, el folk i el rock, que és conegut arreu dels Països Catalans per la profunditat de les seves lletres i per haver incorporat als estils de música esmentats anteriorment quelcom que els diferencia de la resta de grups: l’ús d’un instrument popular típic de València, la dolçaina.

La cançó que he triat és La flama. Correspon al disc La flama, publicat l’any 2004. El motiu pel qual he triat aquesta cançó és pel seu significat i per la gran càrrega metafòrica que conté cada paraula. Xavi Sarrià, el cantant i guitarrista del grup, va utilitzar aquest concepte, la flama, per fer referència a l’esperit i la cultura catalana. El que ens vol transmetre amb aquesta cançó és la necessitat de mantenir viva aquesta flama a través del temps, la flama de tot un poble en moviment i que ja fa molts anys que és viva. Amb aquesta última frase jo entenc que fa referència a cèlebres autors de la literatura catalana com Ramon Llull, Joanot Martorell o Jacint Verdaguer, i que perdre la nostra llengua seria com perdre tota l’herència literària que ens han deixat les generacions anteriors.

Com podem veure, aquest és un grup coneixedor de la literatura catalana; de fet, per escriure la cançó, Xavier Sarrià es va inspirar directament en un gran poeta de la nostra terra: Vicent Andrés Estellés. Com a introducció a la cançó, Sarrià sempre recita el següent fragment del poeta:

No et limites a contemplar aquestes hores que ara vénen,
baixa al carrer i participa, no podran res davant d’un poble unit, alegre i combatiu.

Tant aquest text com la cançó és un clam a tots els habitants dels Països Catalans a participar activament i amb esperit alegre per garantir la integritat del poble.

URL de la cançó: http://www.youtube.com/watch?v=gr1CUFsj-vs 

Marc Duart Fondevila (1r batx D)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada