diumenge, 16 de febrer del 2014

Captatio Benevolentiae

“Captatio benevolentiae” és un recurs literari i retòric que molts autors del segle XV fins al segle XIX  utilitzen al principi dels seus escrits o de les seves exposicions per tal de captar la bona predisposició dels lectors o de l'auditori. En general, es demana d'entrada disculpes per les possibles errades que pugui haver-hi en el text o en la exposició.

Un dels grups més de moda de la música catalana, Manel, ha utilitzat aquestes paraules per titular una de les seves cançons, inclosa a l’àlbum Els millors professors europeus. Manel s’ha convertit en un dels grups catalans  del moment  amb un ampli reconeixement tant de crítica com de públic. S’ha de reconèixer que han irromput en el panorama musical actual amb un estil molt diferent i personal. Les seves lletres alegres i aparentment senzilles són en el fons iròniques i molt originals.

 Aquesta cançó es un cant molt optimista que sens dubte en aquests moments en que les coses no funcionen bé, en que tot se’ns fa una muntanya, ajuda molt a encarar els problemes amb una altra mentalitat. El leitmotiv de la cançó és: “A vegades ens en sortim”, i repetint constantment paraules com: Provem, intentem, busquem... son els seus afanys per integrar-se en aquest mont quotidià, una heroïcitat de la qual no es creia capaç, i es sorprèn realment quan veu que es capaç de sortir endavant, que petits detalls l’indiquen que està a l’alçada i aconsegueix superar les proves. Per tant aconseguir la captatio benevolentiae, és a dir, en el seu intent per captar el respecte i les expectatives dels altres.

En aquesta cançó trobem un clar exemple de que vivim completament envoltats de literatura, i si ens aturéssim a pensar-ho amb calma podríem trobar infinits exemples de referències literàries en el nostre món.

Oscar Gómez 1r Batx A



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada