dimecres, 5 de febrer de 2014

Contrapunt, una part de l'ànima de Maria Aurèlia Capmany

"De sobte, vaig pensar, mai no seràs una dona com cal, passi el que passi faràs el que vols fer". Aquesta va ser una de les frases més cèlebres de Maria Aurèlia Capmany, activista, escriptora i pionera del feminisme.
He escollit aquesta escriptora perquè al costat del meu barri, en concret al districte de Sant Martí al C/Concili de Trento,340 vaig veure un monument anomenat Contrapunt que em va intrigar molt, i després d'una recerca exhaustiva vaig descobrir que era un homenatge a Maria Aurèlia Capmany nascuda a  Barcelona el 3 d'agost de 1918 fins el 2 d'octubre de 1991.
El monument ha sigut construït per Ferran Soriano el 1992 després de la mort de l'escriptora.

Maria provenia d'una família plena d'escriptors, cosa que va heretar. Es va llicenciar en Filosofia a la Universitat de Barcelona de la postguerra. Va impartir la seva docència durant els anys 40  i 50.
La seva primera novel·la Necessitem Morir, publicada el 1952, va quedar finalista del Premi Joanot Martorell de 1947, premi que va guanyar l'any següent amb El cel no és transparent.
En aquest link hi han algunes obres més de l'autora:

Aquesta dona no ho va tenir gens fàcil per a ser escriptora, ja que, en la Catalunya de postguerra hi havien uns altres ideals. I per tant, en els seus inicis com a novel·lista van estar marcats per la censura, per això alguns autors com: Joan Perucho, Josep M. Espinàs,...van decidir donar-se a conèixer amb un llibre conjunt anomenat Cita de Narradors, el qual va guanyar un premi.

També va ser membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i presidenta del Centre Català del Pen Club.
Per acabar, deixo un vídeo que s'enfoca en les teories que va realitzar la Maria Aurèlia com a pionera del feminisme, les quals van ajudar molt en la llibertat de la dona.Paula Cumplido/ 1r B

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada