dimecres, 12 de febrer del 2014

De Salvador Espriu a la Universitat de Barcelona


Al assabentar-me de que l’entrada del Blog de Català, hauria de tractar sobre la placa d’algun escriptor català, vaig recordar que durant el mes de juny de l’any passat, justament quan jo estava fent el crèdit de síntesis, vam tenir que visitar la Universitat de Barcelona, i d’aquesta manera vaig donar a conèixer aquesta placa de Salvador Espriu i Castelló.
Fundada sota signe de la magnanimitat. La nostra casa serà sense cap claudicació fidel al seu destí. I coses glorioses han estat. Són i seran dites de tu. Alma mater.
Salvador Espriu 9-X-1980
En aquell moment, no vaig fer-li massa cas a aquella placa, no li vaig donar gaires voltes, però ara rumiant una mica, me n’he adonat de que una placa qualsevol no estaria en una Universitat tant coneguda, i que hauria de servir d’exemple o referència, pels estudiants residents en el seu futur, així que vaig decidir donar a conèixer un xic de Salvador Espriu.

Salvador Espriu i Castelló va néixer a Santa Coloma de Farners el 10 de juliol de 1913, un home de caràcter obert, sociable i lliurepensador. Va passar moments molt bons de jove, però a causa d’una greu malaltia, el xarampió, que va afectar a tota la família, va provocar diverses morts i afectar a ell també.
Aquestes morts i la seva malaltia li van canviar la vida. De nen juganer  i trapella que era va passar a ser un nen delicat, sempre amb el perill de recaure, obligat a passar llargues temporades al llit. A causa d'aquestes etapes, va convertir-se en un amant de tot tipus de literatura.
Es un poeta que va escriure molt, però de les seves obres cal destacar els llibres de poemes El cementiri de Sinera ( arenys al revés), El caminant i el mur i, La pell de brau. Salvador Espriu desenvolupa un món propi, identificat amb “Sinera”, Arenys.
Va ser un poeta molt reconegut, en el qui se’l van atorgar molts premis en reconeixement a les seves esplèndides obres. Poeta, dramaturg i novel·lista català, que ens aporta un afany de superació únic, passar els moments que va haver de passar, com per exemple el del xarampió, esmentat abans,  i tot i així tira endavant i finalment acabar a on ha arribat ara.
Finalment us deixo que gaudiu d’un dels poemes més coneguts d’Espriu, Cementiri de Sinera i us en deixo un vers que m’ha captivat:
El lent record dels dies
que són passats per sempre

                                                                                                             Gerard de Gracia 1r batx B 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada