dimarts, 18 de febrer de 2014

L'Apòstol de la Llengua Catalana
Aquesta estàtua es troba a una plaça de Manacor en l’illa de Mallorca i està dedicada a Antoni Maria Alcover un escriptor modernista original de la mateixa localitat.
Va néixer el 1862 en el si d’una família de pagesos benestant i molt religiosos. Quan tenia quinze anys va anar a estudiar al seminari de Palma. Des de molt jove va destacar per las seves capacitats literàries.
Va establir contacte amb les persones més importants dins el món de les lletres i l'erudició del seu temps, la qual cosa li va fer veure les possibilitats literàries de la seva llengua materna, la llengua catalana. A partir d'aquest moment es posà a recollir una enorme quantitat de rondalles signades amb el pseudònim d'En Jordi des Racó. L'aparició de l'Aplec de Rondalles Mallorquines fou elogiada per literats i filòlegs.
A poc a poc va anar entrant dins el camp de la Filologia Romànica i viatjà per tot el territori de la llengua amb l'objectiu d’aconseguir un Diccionari de la llengua catalana amb totes les paraules antigues i modernes, parlades i escrites. Al 1901, aparegué el Bolletí del Diccionari de la Llengua Catalana, la primera revista filològica d'Espanya. Antoni M. Alcover fou un dels millors investigadors i científics de la Filologia Romànica del seu temps a Europa i va aconseguir treure a llum el Diccionari català-valencià-balear, una obra única a Europa encara avui. Per això i per la seva gran capacitat de feina arribà a ser anomenat l'Apòstol de la Llengua Catalana. Morí a la ciutat de Mallorca l'any 1932.


Piero Jo / 1r B

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada