dissabte, 8 de febrer de 2014

Miquel Martí i Pol per tot arreu

L’altre dia mentre dinava al Nostrum amb algunes companyes de classe, vaig fixar-me en la paret d’aquest establiment on s’hi podia llegir un vers de Miquel Martí i Pol.

Se’ns esmolen les dentetes quan la mare fa croquetes.
Ben rosses i cruixidores, no te’n menges, en devores.
En qualsevol ocasió, si hi ha croquetes, millor.

En llegir-ho vaig adonar-me del valor de l’obra literària del poeta, ja que aquesta havia arribat fins a les parets d’un restaurant. Així que vaig decidir informar-me un xic més sobre l’autor català.
Miquel Martí i Pol va néixer a Roda de Ter on va créixer. Al llarg de la seva adolescència va patir esclerosi múltiple i tuberculosi pulmonar però cap de les dues van impedir que seguís amb força cap endavant. Posteriorment es va casar dues vegades i té dos fills del primer matrimoni.
És considerat un dels millors poetes catalans però també ha fet obres com a prosista i traductor.  Ha publicat més de trenta llibres, la majoria de poesia però té també editats dos llibres de “memòries novel·lades” i un de correspondència amb Joan de Vinyoli. Actualment la seva obra s’està editant en la col·lecció de “Clàssics Catalans del segle XX” d’edicions 62.
Al llarg de la seva carrera literària ha obtingut diversos premis entre ells el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.
Com a conseqüència de la qualitat de l’obra de Martí i Pol, aquesta ha tingut repercussió no només nacional si no que també a nivell internacional, diverses composicions han estat traduïdes a més d’una desena de llengües estrangeres entre elles l’alemany, l’anglès o el japonès. Podem observar també aquesta influència en la societat en altres aspectes com l’esmentat inicialment del restaurant o en la diversitat d’homenatges que s’han fet en record al poeta.
Per exemple, el novembre del darrer any es va celebrar el desè aniversari de la mort del poeta, i via Twitter es va posar en marxa una proposta la qual consistia en en twittejar un vers de Martí i Pol utilitzant el hashtag #MartíiPolLV
També com a homenatge es van dur a terme diversos actes, entre ells, "10 anys recordant Miquel Martí i Pol" on diverses personalitats catalanes com Lluís Llach, Joel Joan o Emma Vilarassau van recitar composicions seves.

En definitiva, l’obra poètica de Miquel Martí i Pol és una gran representant de la literatura catalana tan a nivell nacional com internacional, i com es va dir en un dels actes en honor al poeta; Miquel Martí i Pol, la teva poesia viu avui. Ara és demà

Podem amb cada gest guanyar nous àmbits 
i amb cada mot acréixer l'esperança. 
Serem allò que vulguem ser.
Miquel Martí i Pol

Nuria Nicolau Torra
1r Batxillerat "A"


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada