Agafant la idea del blog "Inmersos en literatura" de la professora Ester Falip Ibarz, aquest curs 2013-14, anirem a la recerca de la literatura que tenim més enllà de les parets de l'aula perquè tot el que ens envolta està ben ple de referències literàries i lingüístiques (autors, personatges literaris, versos, tòpics, títols de peces literàries...). Aquest blog recollirà totes les vostres observacions i reflexions de cada un dels apartats que se us proposen.
diumenge, 16 de febrer del 2014
Calders, l'escriptor que sona massa bé.
Aquesta entrada va dedicada a Pere Calders, un autor capaç d'aconseguir que cent anys després de la seva mort se li hagi fet un tribut a la seva obra literària.
Pere Calders va nèixer al 1912 i morí el 1994 a Barcelona. Va ser un prestigiós escriptor i dibuixant català, conegut sobretot per la seva faceta de contista, que va rebre, entre altres guardons, la Creu de Sant Jordi de 1982 i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes de 1986. A més de contes, Calders també va escriure diverses novel·les i articles periodístics en alguns dels diaris més importants de Catalunya. Els seus escrits destacaven per ser irònics i de vegades fantasiosos.
Per molt que els pugui sobtar a alguns, els seus contes i novel·les han sigut usats per a ser la lletra d'un disc de la Judit Neddermann. "Cançons de la veritat oculta" és un altre exemple de trasvassament literari, que no sempre la literatura la trobem dins les pàgines. Judit Neddermann trobo que ha encertat amb el títol del disc, ja que s'ha basat en el nom que va posar Calders al seu primer recull de contes, "Cròniques de la veritat oculta".
Tot i que poden semblar cançons que contenen només una bonica melodia, tenen un missatge de fons. En algunes de les cançons podem trobar la seva lluita contra el feixisme, que va aparèixer a Espanya durant la Guerra Civil, que el va obligar a marxar exil·liat a Mèxic.
Gràcies a aquest disc, aquesta artista acosta l'obra de Calders al públic jove que prefereix un disc a un llibre. Actualment alguns pensen que al panorama musical contemporani només hi ha lloc per tot allò nou, res anterior pot servir. Però van errats, i amb aquest disc, Neddermann ha demostrat que la bona literatura mai passa de moda.
Si us interessa escoltar o comprar el disc deixo el link aquí. Personalment us recomano la segona cançó "Coses de la providència".
Carlos Larriba, 1r Batxillerat Secció A
Etiquetes de comentaris:
Judit Neddermann,
Música,
Musical,
Pere Calders
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada