diumenge, 16 de febrer de 2014

"Roda al món, i torna al Born"

En efecte, hem rodat 300 anys, i ara podem veure com era la Barcelona del 1714.

Fa un temps es va descobrir el jaciment. I quan dic "el jaciment" en comptes d' "un jaciment" és perquè aquest jaciment és molt i molt especial: és el jaciment arqueològic del mercat de la Ciutat del Born. Aquest ens fa gaudir d'un viatge en el temps fins a la Barcelona del 1700, i ens dóna una representació fidedigna de la vida quotidiana de la darreria del segle XVII i primers del XVIII: aquest lloc ens dóna accés directe a l'ànima del poble català a través del temps. Il·lativament, també representa l'arquitectura d'aquella època i el seu estat de conservació és magnífic, cosa que el fa destacar sobre altres jaciments...

El Born, a l'edat Mitjana, era l'indret on s'organitzaven les justes pels nobles (born vol dir torneig), i on tenien lloc les principals festes religioses o profanes. A més, l'abundància de gremis als carrers de l'entorn va fer que desenvolupés una economia potent.  La importància d'aquest barri va dónar lloc a la dita popular: "Roda al món i torna al Born".

Enguany és el tricentenari dels fets que vàren succeir al 1714, fets que relata Albert Sánchez Piñol en el seu magnífic llibre: "Victus", que el podriem considerar un best-seller de, al meu parer, cànon total. Aquesta magnífica obra, en efecte, anomena aquest lloc diversos cops tal i com podem veure en aquest extracte:

"Don Antonio estaba a punto de lanzar el segundo contraataque, que debía recuperar las murallas. Era absurdo, porque los borbónicos ya habían llegado hasta el otro extremo de la plaza del Born. En esa parte se congregaban  miles de uniformes  blancos, la primera  hilera de rodillas."

Si ens endinsem en la novela esmentada, veiem una descripció d'aquest meravellós barri. Addicionalment hom hi pot una representació dels costums de 1714. Podem veure, doncs, que si volem apropar-nos a la història catalana, i ens volem endinsar dins les nostres arrels, només hem de donar una volta pel Born, i/o llegir-nos la novela "Victus"...

Alex Llobet. 1r Batxillerat. Secció B


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada