dimarts, 18 de febrer del 2014

Què seria de la literatura catalana sense Pompeu Fabra?

Tinc una amiga que viu a Badalona, per això quan hi vaig, baixo a la parada de Pompeu Fabra de la L2. Sabia que el segon trimestre havia de fer una entrada en aquest bloc així que la curiositat em va incitar a buscar sobre aquest home que donava també nom a una Universitat. Alguna cosa n'havia sentit a parlar però no era conscient de la importància de la seva feina.

Estació de metro L2 Badalona Pompeu Fabra
Resulta que Pompeu Fabra i Poch, qui va néixer a la Vila de Gràcia el 20 de febrer de 1868 i va morir el 25 de desembre de 1948 a  Prada de Conflent, va ser un enginyer i filòleg català que va destacar com a establidor de la normativa moderna de la llengua catalana. Els seus estudis sobre la filologia catalana van permetre crear el nostre actual diccionari. 
Diccionari General de la llengua
catalana
Pompeu Fabra i Poch




Va estudiar la carrera d’enginyer industrial  i va ocupar una càtedra de química a l’escola d’enginyers de Bilbao, on hi va residir durant deu anys (1902-11). Tot i això, ja de jove, tenia pensat de dedicar-se a l’estudi del català i a la difusió de la correcció de la llengua. I així va ser que, gràcies als seus estudis i obres juntament amb l'Institut d'Estudis Catalans, va crear el Diccionari general de la llengua catalana. I és que Fabra, tot i no voler-se posar medalles, ja que comptava amb l'ajut d'altres experts dels estudis catalans, és considerat l'ordenador de la llengua moderna. 


D'aquí que homenatgin a Fabra. El 1980 es va batejar amb el seu nom una avinguda del barri de la Salut, on havia nascut i passat la infantesa. El 18 de juny del 1990 la Generalitat de Catalunya va crear la Universitat de Pompeu Fabra a qui dedicaven destacant els seus mèrits. A més l'UPF organitza diverses jornades per donar a conèixer Fabra als estudiants. També,dóna nom a una plaça i a una estació de metro a Badalona. Allà va ser on va viure durant gairebé trenta anys.

Potser Pompeu Fabra no és un clar exemple de literatura, però què seria de la lliteratura catalana sense la llengua moderna impulsada per Fabra?

Ester Llobet/ 1r Batx C

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada