dijous, 20 de febrer del 2014

Carrers amb literatura

Quan sentim els noms dels carrers de les ciutats, mai ens parem a pensar el motiu pel qual se'ls ha anomenat d'aquesta manera, ni què van fer certes persones perquè vies com les de Barcelona rebessin el seu nom. Doncs bé, jo he decidit triar dos carrers batejats amb els noms de dos dels poetes més importants a la literatura catalana i espanyola: Ausiàs Marc i José d'Espronceda, i veure quina va ser la seva transcendència a la història.

Ausiàs Marc va néixer l'any 1400 i va morir el 3 de març del 1459. Va se un poeta i cavaller valencià medieval, procedent d'una petita família que pertanyia a la noblesa. La seva obra va ser diferent a tota l'anterior, esdevenint una poesia molt personal i sincera, convertint-se d'aquesta manera en un poeta de gran influència de la època. A més a més, la poesia catalana del segle XVI és un intent d'imitació de la seva obra. De fet, la seva influència en altres poetes catalans va ser tant gran que, Ausiàs Marc, és considerat una de les figures més importants del Segle d'or valència i és aquest el motiu pel qual es va decidir rendir-li homenatge posant el seu nom a un carrer de Barcelona.

Aquí teniu un fragment d'un dels seus poemes: Així com cell qui en lo somni es delita...


Fóra millor ma dolor soferir 
que no mesclar poca part de plaer 
entre aquells mals qui em giten de saber 
com del passat plaer me cové eixir. 
Llas, mon delit dolor se converteix, 
doble és l’afany aprés d’un poc repòs, 
sí co el malalt qui per un plasent mos 
tot son menjar en dolor se nodreix.



D'altra banda, José d'Espronceda va néixer el 25 de març de 1808 i va morir el 23 de maig de 1842. Va ser una gran escriptor, considerat el millor poeta romàntic espanyol, motiu pel qual hi ha un carrer de Barcelona amb el seu nom. El seu estil té una forta influència de Lord Byron i es caracteritza pel nombre dels versos, les exclamacions sentimentals i una atmosfera de misteri i exotisme.

Aquí teniu una estrofa d'un dels seus poemes més coneguts, La canción del pirata, obra que s'acostuma a memoritzar a la primària i de la qual s'han fet diverses versions musicals.



Con diez cañones por banda,
viento en popa a toda vela,
no corta el mar, sino vuela,
un velero bergantín;
bajel pirata que llaman
por su bravura el Temido
en todo el mar conocido
del uno al otro confín.






Nerea Lasala Goñi, 1r BTX A

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada