diumenge, 9 de febrer de 2014

Viatge a les primeres obres


Fa gairebé un mes, el 24 de Gener, es va publicar al diari Ara, una notícia referent a Avel·lí Artís Balaguer. La notícia deia que uns familiars d’Avel·lí, Tessa Calders i Arcadi Artís, havien donat, 18 obres i una carpeta plena de documents del dramaturg, a l’Ajuntament de Barcelona per a l’Arxiu Històric de la Cuitat. 

Avel·lí Artís i Blaguer va ser un comediògraf, editor i periodista català molt important del segle XX. Va néixer a l’any 1881, a Valaguer, i va morir a Mèxic D.F, al 1954. 
Avel·lí Artís, va viure a Barcelona durant la època de la Guerra Civil, per la qual cosa va haver d’exiliar-se, com molts altres escriptors catalans, a Mèxic, on va morir. Va ser un dramaturg de gran pes per al teatre català. Durant les primeres dècades del segle XX va establir les bases del teatre català contemporani. 
Avel·lí Artís i BalaguerDurant la seva vida, va estar molt vinculat a la ciutat de Barcelona, on estrenà totes les seves obres escrites entre 1909 i 1939 als teatres Romea, Principal i Novedades. I pel que fa a la seva estància a Mèxic, es pot destacar, que gràcies a la seva passió per la literatura, va ser capaç de tirar endavant quatre projectes: la creació d’una impremta, una editorial, una llibreria i finalment una revista, La Família. Cap al 1944, va iniciar una col·lecció anomenada Col·lecció Catalònia, Nom que fa referència a la famosa biblioteca catalana, Catalònia, a Barcelona, que fa poc va haver de tancar les seves portes. Aquesta col·lecció eren un conjunt d’obres que van ser creades sense ninguna finalitat econòmica, simplement per contribuir a la literatura. 
Quant a les seves obres, se sap que pertanyien a la “comèdia ciutadana”, oposada al teatre tradicional i costumista, que tenia com a major representant a Frederic Soler, Pitarra. 

Per acabar, aquí us deixo el link de la notícia per si voleu més informació: http://www.ara.cat/llegim/LArxiu-Historic-Ciutat-Barcelona-Tisner_0_1072093037.htmlCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada