dimarts, 4 de febrer del 2014

La tragèdia romàntica d'Àngel Guimerà

La literatura és un art que no solsament trobem als llibres, és un art que trobem a les nostres vides quotidianes,  al cinema, als negocis, a les cançons... A mi m'agradaria parlar-vos del carrer principal del meu poble, Alella (Maresme). Aquest és el Passeig Àngel Guimerà, donant honor a un gran innovador de la literatura catalana.  Què os sembla? En fem un cop d'ull?
Carrer Àngel Guimerà, Alella
Àngel Guimerà (Santa Cruz de Tenerife, 1845-Barcelona, 1924). Començà la seva carrera literària amb la poesia, va ésser proclamat Mestre en Gai Saber (1877) i va presidir els Jocs Florals de Barcelona el 1889. Referint-nos al teatre, Guimerà plasma tres etapes.  És de la primera etapa de la que os vull parlar, Guimerà  introdueix una sèrie d’innovacions decisives per a la consolidació del teatre català romàntic les quals són:
 -Obres en vers, emparant el decasíl·lab, més sonor que els heptasíl·labs del teatre anterior.
-Situades en èpoques passades.
- Hi predominen els personatges de l’alta noblesa rural i cosmopolita, personatges aristocràtics, que extreu de les fonts bíbliques i medievals.
- Es refereix a aquestes obres com a tragèdies, ja que els protagonistes es veuen dominats per unes forces transcendents que els condueixen a la mort.

El conflicte entre el jo i el desig, present en totes les grans obres de Guimerà, es presenta de manera força agosarada a través dels temes del desarrelament, la pugna entre identitats o les passions que acaben sent autodestructives.
Un exemple és de tragèdia romàntica és Mar i Cel, portada al teatre per Dagoll Dagom l'any 1987 i posteriorment l'any 2004 per celebrar el seu trentè aniversari.
En aquesta obra els dos protagonistes, Saïd, capità d'un vaixell pirata morisc, i Blanca, filla del virrei de València i presonera; se senten atrets l'un per l'altre, però el seu amor és impossible, ja que l'un és musulmà i l'altra cristiana. I no veuen altre remei per estar junts que la mort.
Aquí adjunto tres de les escenes més emotives de l'obra portada per Dagoll Dagom el 2004, i os conviodo a anar a veure l'obra si en teniu ocasió!

http://www.youtube.com/watch?v=kO4wBK1kh5I -Imne dels pirates-


Natàlia Möller Ribas / Primer de Batxillerat E



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada