dilluns, 4 de novembre de 2013

Literatura televisiva: llibres en imatges digitals i sons

L'escriptor lleidatà Manuel del Pedrolo Molina va escriure Mecanoscrit del segon origen l' any 1974.
Aquesta novel·la de ciència ficció tracta sobre la vida de l'Alba i en Dídac, els dos últims supervivents a la Terra a causa d'un atac alienígena. La novel·la ens explica els problemes que tenen, les adaptacions al món deshabitat que han de patir, la possible extinció de la raça humana...
Va ser un llibre d'extraordinari èxit a tota Catalunya i Espanya, no per la trama de la història en concret, sinó per la pregunta indirecta que ens planteja el llibre: Tenim possibilitats d'existència al món actual? Ens extingirem?

Més tard, onze anys després de la publicació del Mecanoscrit del Segon Origen, al ser una obra literària catalana amb molta fama, Tv3 va transportar el llibre a la televisió. L'any 1985 la cadena televisiva catalana va fer una sèrie amb molt d'èxit que es basava totalment en aquest llibre sense deixar-se cap fet important.
Aquí podeu veure el primer capítol d'aquesta sèrie i podeu trobar la resta al YouTube:

Caràtula de la sèrie de Tv3
Notícia del diari sobre la sèrie Mecanoscrit del segon origen
Amb l'era digital que estem vivint des de finals del segle XX, la televisió és un dels aparells electrònics més utilitzats per la societat. Per tant, difondre una sèrie basada en un llibre de la literatura catalana és una manera d'envoltar la gent amb literatura molt potent ja que diàriament moltíssimes persones veuen la televisió de manera lúdica i amb aquesta sèrie es diverteixen i aprenen una obra literària catalana molt famosa.
En definitiva, penso que la televisió és un recurs molt eficaç per donar-se a conèixer i arribar a tothom. Cada dia, la major part de la societat, (sobretot la joventut) llegeix menys i veu més la televisió, per tant, una solució per mantenir la literatura viva seria fomentar literatura a partir de documentals, programes o sèries de televisió de manera entretinguda.
Això també podria ser un homenatge als millors autors catalans.

Aquí, a la Fundació Pedrolo podeu trobar molta informació sobre la vida de Manuel del Pedrolo i les seves obres: http://www.fundaciopedrolo.cat/

Andrea Grau- 1r Batx C

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada