diumenge, 10 de novembre del 2013

Ciudad de los gitanos


Quan em van dir que havia de fer una entrada en aquest blog i de què havia de ser, immediatament vaig pensar en aquesta cançó, que ja sabia que estava inspirada en un poema de Federico García Lorca  Vaig veure-hi la oportunitat de poder aprendre més sobre un dels poetes espanyols més influents de tots els temps i sobre la història i el context de l'Espanya de poc temps abans de la Guerra Civil espanyola.

Ciudad de los gitanos és una cançó del grup de hard rock navarrès Marea. Està inspirada en el poema del poeta i dramaturg andalús Federico García Lorca,  Romance de la Guardia Civil Española, poema que forma part del Romancero gitano.

La cançó de Marea, no és l'única que s'ha fet inspirada en aquest poema, doncs Atilio y los Alimonados, van recrear els poemes de García Lorca en un disc en què algunes obres de l'escriptor espanyol, inclosa Romance de la Guardia Civil española, van ser musicalitzades i reinterpretades. 

Per analitzar la cançó, cal contextualitzar el poemari. Les obres del Romancero gitano es publiquen l'any 1928, durant la dictadura de Miguel Primo de Rivera
El tema principal dels divuit poemes són els gitanos a l'Espanya de principis del segle XX, reflexen les penes d'un poble perseguit per les autoritats i que viu al marge de la societat. 
Amb l'èxit d'aquest conjunt de poemes, es va començar a veure a Lorca com a costumista, defensor del poble gitano, lligat al folklore andalús. Ell es queixava en una carta a Jorge Guillén dient  "Me va molestando un poco mi mito de gitanería. Los gitanos son un tema. Y nada más. Yo podía ser lo mismo poeta de agujas de coser o de paisajes hidráulicos. Además, el gitanismo me da un tono de incultura, de falta de educación y de poeta salvaje que tú sabes bien no soy. No quiero que me encasillen. Siento que me van echando cadenas." Aquest comentari del poeta , fa més que evident les marginacions que pateixen els gitanos a la societat espanyola durant molts anys i els prejudicis que hi ha envers aquest poble menyspreat .


Nuria Calvo Abril / 1er Batxillerat E




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada