diumenge, 3 de novembre de 2013

Joan Maragall i Gorina

Passeig de Maragall 2011


He triat aquesta imatge d'un carrer de Barcelona anomenat Passeig de Maragall. Un carrer que du el nom d'un poeta considerat un dels pares de la poesia catalana modernista: Joan Maragall i Gorina. 

El Passeig de Maragall és un carrer el qual està ubicat entre els barris d'Horta i Guinardó. Té aproximadament 3 kilòmetres de longitud. És conegut amb aquest nom des del 6 de maig de 1915 tot i que, degut a la dictadura de Primo de Rivera passà a dir-se Passeig General Martínez Anido. Anys després recobrà el seu actual nom. 


El fet de que hi hagi un carrer amb el nom d'aquest insigne poeta i escriptor fa pensar que la literatura és present en molts àmbits avui en dia. 

Joan Maragall i Gorina fou un poeta però també autor d'assajos d'interès ideològic , cultural i polític , i de traduccions. D'esperit romàntic i partícip del moviment modernista, ja que la seva teoria de la " paraula viva " en poesia no només tenia un significat estètic sinó també humà. Va entendre el fet poètic com a manifestació natural , és a dir, pròxima a la societat i capaç d'influir en ella. 
Pel que fa a la seva producció compta amb poemes tan difosos com: Cant espiritual, El cant de la senyera, La vaca cega, La sardana, Oda a Espanya i El comte Arnau .
Com ja he dit, també va ser autor de traduccions i entre aquestes distingim les traduccions de Goethe, Novalis, Píndar, Homer i Nietzsche.
Joan Maragall va morir el 20 de desembre de 1911 amb només 51 anys a causa d'una estranya malaltia diagnosticada com a Febre de Malta. La seva mort va suposar un cop molt fort dins del món de la cultura i va provocar innombrables mostres de condol.  
Al llarg de la seva vida i després de la mort va rebre una sèrie de premis i reconeixements que el van reconèixer com uns dels grans de la intel·lectualitat culta de Barcelona. 

-1894: Englantina als Jocs Florals de Barcelona per La sardana. 
-1896: Viola d'Or i Argent als Jocs Florals de Barcelona per El mal caçador.
-1904: Flor Natural als Jocs Florals de Barcelona per Glosa.
-1904: Mestre en Gai Saber en haver guanyat més de tres premis als Jocs Florals. 
-1910: Premi Fastenrath als Jocs Florals de Barcelona per Enllà.
-1971: Un retrat seu forma part de la Galeria de Catalans Il·lustres de l'Ajuntament de Barcelona. 

Joan Maragall 1903.jpg
Retrat de Joan Maragall (1903)

Finalment, dir que després d’un segle de la seva mort, encara avui dia Joan Maragall és considerat un dels grans escriptors, periodistes i traductors de la història catalana. 

Patricia Garcia-Borés / Secció: C

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada