dilluns, 4 de novembre de 2013

EDUARD MARQUINAAquest cap de setmana vaig passar per casualitat davant els anomenats Jardins Eduard Marquina, a Sarrià - Sant Gervasi, i em va picar la curiositat, ja que mai abans havia sentit aquest nom, Eduard Marquina. Després d'una breu recerca vaig descobrir que fou un escriptor català del segle passat i que tots els jardins del Turó Park estaven dedicats a ell. Aprofitant la tasca de català, la "breu recerca" s'ha convertit en alguna cosa més.Biografia:Va néixer a Barcelona l'any 1879, i morí a Nova York al 1946. Després de fer els seus primers estudis a la seva ciutat natal, es dedicà, sent molt jove, al periodisme,  i dedicant totes les estones lliures al cultiu de la poesia. 

El 1899 publicà la seva primera obra, un poema en forma dramàtica, escrit en col·laboració amb Lluís de Zulueta, que portava el títol de Jesús i el diableEl 1900 donà a l'impremta les seves Odes, i aquestes, especialment a Cantos de la vendimia, s'anaren publicant en La Publicitat, de Barcelona, i en El Diario Catalán de la mateixa ciutat.

Als dinou anys i amb el producte de les seves Odas, el poeta es traslladà a Madrid, on trobà la protecció de Valera, que l'animà a continuar en la seva empresa, publicant el 1901 dos nous llibres de poesies: Eglogas i Las Vendimias. El 1902, mercès a la protecció de Chapí, aconseguí estrenar a Madrid un drama, El Pastor, primera temptativa teatral, que no despertà cap mena d'interès, estrenant al poc temps una sarsuela amb música de Gay titulada Agua mansa.

Marxà a París, de corresponsal d'España Nueva, i durant una temporada restà encarregat direcció d'aquest diari, fins que el 1908 assoli estrenar Las hijas del Cid. Aquest drama, premiat per l'Academia Española, fou el principi de la seva carrera com a autor dramàtic, estrenant el 1910 Doña María la brava, i el1911 En Flandes se ha puesto el sol, la seva obra més aplaudida, i una de les seves obres més patriòtiques.Cristina de Córdoba
1r BATX B
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada