dilluns, 4 de novembre de 2013

JACINT VERDAGUER

3-11-2013


Cada matí agafo el metro per anar a l'escola i sempre passo per la parada anomenada Verdaguer. Aprofitant que hem de fer aquesta acitivitat, he pensat que seria interessant explicar per què hi ha una parada de metro que té el nom d'un poeta català.


Jacint Verdaguer va ser l'escriptor català més destacat del segle XIX i el més representatiu de la Renaixença literària catalana. Autor d'obres cultes d'una gran ambició (L'Atlàntida, Canigó), es va servir de temes i formes populars per transmetre les idees del catalanisme conservador i del catolicisme del seu temps. 
Jacint Verdaguer
Va tornar a la llengua catalana el prestigi perdut d'un idioma de cultura, i, tot i els seus desequilibris, va dur a terme una obra perfectament coherent, al servei dels ideals de la fe i de la pàtria.Ha estat invocat sobretot com a símbol de
catalanitat. La seva eficàcia expressiva i el ressò social del seu conflicte li procuraren, ja en vida, una estima popular més personal que literària. La seva obra ha adquirit la consideració de clàssica.
Al 1902 va morir a la finca coneguda com  Vil·la Joana a causa d'una tuberculosi. Actualment, la finca, convertida en Museu, es pot visitar.  L'enterrament va ser un dels més multitudinaris que es recordava a Barcelona fins llavors. A més, el seu llegat es manifesta en alguns dels poemes i cançons més populars de la cultura catalana, com ara L'emigrant o el Virolai de Montserrat.


A partir de tota la informació obtinguda, podem entendre per què aquest poeta català conforma el nom d'una parada de metro i també d'un carrer de Barcelona. 
Penso que és important trobar el significat a certes coses que ens envolten, com per exemple, el per què una parada de metro o un carrer té el nom d'un poeta clàssic català. Gràcies a Jacint, la nostra llengua no ha perdut el seu prestigi, cosa que la majoria  de catalans hauríen de saber per poder seguir mantenint  la cultura i el prestigi de la nostra llengua.


 Aqui teniu dos enllaços  on es poden trobar diversos poemes:
 http://perso.wanadoo.es/lipmic/Poecat/verdaguer.htm 


Nora Campoy Urbano /1r Batxillerat D


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada