diumenge, 3 de novembre de 2013

Exercici seixanta


Els amics de la Literatura

Exercici seixanta és una cançó dels amics de Els amics de les Arts  de l'àlbum Castafiore Cabaret. He agafat aquesta cançó perquè és d'un dels meus grups preferits i perquè la vaig conèixer a una classe de català a tercer d’ESO . Exercici seixanta és un autèntic dictat amb la lletra “x”.  En aquesta cançó es troben alguns escriptors catans com: Eugeni d'Ors (Xènius) i Joan Baptista Xuriguera i Parramona. També fa referència a una de les obres més importants de la llengua  castellana: El Quixot.

Aquí teniu l'últim tros de la cançó on surten els dos personatges catalans i l'obra del Quixot: 


Patxanga en estat de xoc,
xarlatans, taxis, faxos flaixos Groucho Marxs, Quixots(1) i Sanchos.
La rauxa s'estén d'Elx a la Garrotxa, d'Andratx a Flix, Flix, Flix!

I un xafarder llegeix el Xuriguera(2).

I en Pinxo va dir a en Panxo,
vols que et xuti amb un punxó.
I en Panxo va dir a en Pinxo
xuta'm pro a la panxa no.

I en Panxo va dir a en Pinxo
xuta'm pro a la panxa no.

Lalalalala

"La xilografia exclusiva del text d'alexandrins d'en Xènius(3) sorgeix d'un pretext que ara mateix està fora de context com un gronxador sense reixes.

 Els amics de les Arts 

 A continuació s'explica una mica cadascun d'aquests referents literaris: 
 
 
EL QUIXOT (1):

Novel·la escrita per Miguel de Cervantes escrita al segle XVII. És una de les obres més destacades en la literatura espanyola i en la literatura universal., i una de les més traduïdes.


XURIGUERA (2):

Joan Baptista Xuriguera i Parramona va néixer al 1908 a Noguera i va morir  a Barcelona el 17 d’octubre de 1987. Fou un escriptor, traductor i filòleg català. Escrivia novel·les, teatre i poesia.
Amb encara no vint anys publica poemes, crítica literària i articles al setmanari polític d'esquerres L'Opinió i a les revistes d'avantguarda Vida LleidatanaEl PaísArt i Lleida, aquesta última dirigida pel seu germà. 
Va escriure Desembre, considerada la primera novel·la catalana amb una tendència exclusivament proletària. 


XÈNIUS(3):

Eugeni d’Ors i Rovira (Xènius) va néixer a Barcelona al 1881 i va morir a Vilanova i la Geltrú al 1954.
A partir del 1906 publicarà de forma quotidiana en La Veu de Catalunya el Glosari, columna d’opinió.
Establert a Madrid, va prosseguir en castellà la seva activitat com publicista i conferenciant. 
I a partir de 1946, en un intent de reconciliació amb Catalunya, aconseguirà reunir un grup d'admiradors en la també fundada per ell Acadèmia del Far de Sant Cristòfol, prop de Vilanova i la Geltrú, on morirà en 1954.


He escollit aquesta cançó perquè es veu molt que la literatura ens envolta ja que Els amics de les Arts és un grup de música molt conegut i han tingut la magnífica idea de fer referències literàries a una de les seves cançons. També he escollit aquesta cançó per tallar amb el pensament de que la literatura no està present en els joves d’avui en dia, aquí es veu com uns joves cantants estan al corrent de la literatura pròpia i l'expressen a les seves cançons. 

Marta Berman 

1r B 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada