diumenge, 10 de novembre de 2013

Conquestes al metro de Barcelona

Ara ja fa uns dies, quan anava a l'entrenament de futbol, vaig decidir agafar el metro en comptes de l'autobús degut a un contratemps inesperat. Seguint les indicacions dels plafons d'informació, vaig arribar a petar a la L4 (la grogua). El trajecte es presentava llarg i feixuc, doncs anava tot sol i el trajecte havia de durar unes deu parades. Així doncs, després de mirar varies vegades les mussaranyes i comptar ovelletes, vaig acabar fixant-me amb el nom de les parades del metro de Barcelona, com qui no té res millor a fer. Passeig de Gràcia, Urquinaona, Bogatell, Llacuna, Barceloneta...res d'especial. Però aleshores el metro va aturar-se a Jaume I, i vaig dir-me a mi mateix que aquella era una parada d'allò més especial.

Si no em falla la memòria, un tal Jaume I, àlies Jaume el Conqueridor, fou un sobirà de la Corona d'Aragó amb innumerables títols nobiliaris entre els quals destaquen el comptat de Barcelona, el comptat d'Urgell, els regnats de Mallorca, Aragó i València i la senyoria de Montpeller. Mitjançant les seves conquestes a mans dels àrabs, fou un rei que amb el coratge d'un guerrer (realment, era més aviat un guerrer que un rei) expulsà els àrabs de la Península i ascendí la Corona d'Aragó al nivell de les principals potències. I moltes més aventures i peripècies, que, malgrat no trobar-les a primera mà, queden a l'abast d'aquells que llegeixin la trilogia del                                                                                     rei Jaume I El ConqueridorAllà s'hi descriu el més detalladament possible la vida del rei Jaume -de la bona mà d'Albert Salgado- incloent els aspectes més personals i més desconeguts, com ara l'èxit del rei amb les dones (tenia un do per a les conquestes, de qualsevol tipus) i la relació amb els personatges més propers a ell.

Malgrat quedar-nos un pèl lluny, fou un personatge d'allò més especial, que marcà un abans i un després a la Corona i fins hi tot al cristianisme. I ens deixà innumerables conquestes, que avui dia encara perduren ; com la del metro de Barcelona i la de la plaça de l'Ajuntament (Plaça Sant Jaume, en honor a ell)
Marc Costa Ricós 1r B

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada