dimecres, 6 de novembre de 2013

AL SERVEI D'UNA LLENGUA

logo de la Universitat Pompeu Fabra
(google imatges)
L'altre dia, durant el meu dia de fúting pel parc de la ciutadella vaig passar per davant de la Universitat Pompeu Fabra. I vaig decidir dedicar la meva entrada al blog a aquest personatge. 
Pompeu Fabra i Poch
(google imatges)El meu motiu principal, per triar a Pompeu Fabra i Poch(1868-1948) per aquesta entrada, és que aquest home ha estat l'ordenador de la llengua catalana moderna. 
Ben bé des de la segona meitat del segle XIX s’havia encetat un procés de recuperació de la llengua i de la literatura catalanes. Fabra hi va aportar moltes obres, totes elles cabdals, com ho són les Normes ortogràfiques (1913) i la Gramàtica catalana (1918). La seva obra més rellevant és, però, el Diccionari general de la llengua catalana, que va sortir a la llum pública l’any 1932. Com podeu veure, Pompeu Fabra mostra un sentiment de lluita per la nostra llengua ja que aquestes obres van ser crucials per ajudar a aquest procés de recuperació de la llengua i literatura catalanes per a les generacions futures. 

Al ser un senyor amb un gran prestigi se li han fet altres homenatges, apart de la UPF, com ara:

Premis Pompeu Fabra 2012


  • els premis Pompeu Fabra, instituïts l’any 2008, amb els quals la Direcció General de Política Lingüística reconeix i premia les persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixin en la projecció social de la llengua catalana i, fent públic aquest reconeixement, fomenta l’acció de la societat civil en l’impuls del català en els sectors de regulació privada.  
  • el 1980 es va batejar amb el seu nom una avinguda del barri de la Salut, on havia nascut i passat la infantesa
  • una plaça i una estació de metro a Badalona(ciutat on visqué durant quasi trenta anys) porten el seu nom
  • l'Avinguda Pompeu Fabra, a Palafrugell
Per concloure voldria afegir que el fet d'haver-li fet aquests homenatges demostra que va ser una persona que ho va donar tot per la llengua catalana, no solament pel que va fer, sinó per la seva manera de pensar sobre una llengua, sobre la llengua catalana. Pompeu Fabra i Poch va ser un senyor al servei d'una llengua.

Tomás Francesch / 1r batx A


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada