dissabte, 5 d’octubre de 2013

ANY CD'SPRIU

Aquest any, amb motiu del centenari aniversari del naixement de l’essencial poeta noucentista, dramaturg i novel·lista català, Salvador Espriu, un autor de gran importància per la literatura catalana i sense el qual la literatura seria diferent del que és ara, gràcies a la creació de diferents obres com: el mite de Sinera, la pell de brau i més obres literàries que van ser publicades i van aprotar una visió diversa a la societat catalana del segle XX. 

Podem dividir la vida literària d’Espriu en dues fases: La seva primera “fase” a la qual el tema que predominava era la seva infància a Arenys, on la felicitat era constant, fins al moment on que la guerra i l’exili arribà i es va provocar un canvi radical en la seva manera d’escriure, veient-ho tot diferent, intentant remarcar el benestar infantil que tenia abans de l’exili i el malestar actual, aquest motiu va condicionar la seva segona “fase".

A causa d’intentar recordar aquest escriptor s’ha creat aquest disc amb el millor Espriu musicat amb motiu de l’Any Espriu.


-El primer CD recull una selecció de divuit adaptacions musicals fetes entre el 1967 i el 2010. Hi ha, entre d'altres, dues versions d' Assaig de càntic en el temple’ -una d'Ovidi Montllor i una altra de Guillermina Motta-, "Des del fons de la mar", interpretada per Núria Feliu, "Les campanes" a càrrec de Marina Rossell i Mercè Torrents, i la recent i de gran vigència "Sense futur",adaptada per Òscar Briz. 


-El segon CD conté catorze adaptacions encarregades expressament per a l'ocasió. Una varietat d'aproximacions estilístiques considerable, des de ‘Cançó del matí encalmat’ cantat per Dolo Beltrán i acompanyada de la guitarra de Toni Xuclà, fins a l'’I beg your pardon’ dels Blaumut, ‘El meu poble i jo’, a càrrec de Taima Tesao i Raynald Colom, ‘Vinc a la nua sequedat de la terra’, dels Raydibaum, ‘Sentit a la manera de Salvador Espriu’, de Judit Neddermann, i aportacions d'una gran singularitat, com les de les actrius Clara Segura, que es fa seva ‘Els ulls ja no saben’, i Mercè Martínez, que acompanyada de Jordi Vidal adapta ‘Amb música ho escoltaries potser millor’.Aquí teniu un link on podeu escoltar la cancó "I beg you pardon"- Blaumut:


Natàlia Comas Heathcote/ E
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada