dimarts, 29 d’octubre de 2013

Bac de Roda: El gran desconegut.


Passejant pels voltants de casa meva, vaig adonar-me que em trobava en el carrer Bac de Roda.  Amb la curiositat de saber el motiu del nom del carrer, vaig investigar. És el nom popular d’un Coronel Militar amb el nom de Francesc Macià i Ambert. Per entendre la importància d’aquest personatge, hem de fer una introducció explicant quina era la situació d’Espanya durant el segle XVIII.

Monument en honor a Francesc Macià i
 Ambert a prop de  Roda de Ter 
                  Aquesta imatge l'he trobada aquesta web.
Durant aquest segle XVIII, Espanya estava immersa en una  Guerra de Successió. La Corona de Castella dirigida per Felip de Borbó, regnava a Espanya, i volia unificar-se amb la Corona de Catalunya –Aragó. Al 1705 Carles d’Àustria va donar suport a l’estat de la Corona d’Aragó, oferint garanties de llibertat a Catalunya, i enfrontant-se amb les tropes Borbòniques.

Al final, Felip de Borbó i les seves tropes, van enderrocar les tropes de la Corona d’Aragó-Catalunya. La guerra va durar fins el 1715.

Bac de Roda, va néixer el 28 de maig de 1658 a Sant Pere de Roda, l’actual Roda de Ter i Masies de Roda. Va dirigir les tropes de Carles d’Àustira, que defenien la Corona d’Aragó-Catalunya. Va ser condemnat a mort per part de les tropes borbòniques, a Vic el 2 de novembre de 1713. Va ser un gran defensor  de la llibertat de Catalunya.Aquest personatge té relació amb la situació que viu Catalunya i Espanya actualment. Valoro molt el fet que persones, com Bac de Roda, lluitin en defensa del seu país fins a la mort. Catalunya avui en dia lluita pels drets i l’autonomia que tenia en segle XVIII, abans de la Guerra de Successió. És un dels temes més comentats en les tertúlies catalanes. En la meva opinió, crec que tothom hauria de tenir el dret a decidir el futur del seu país. Ja que Espanya és un país democràtic, s’hauria d’escoltar tot tipus d’opinions.


L'anomenat popularment pont de Calatrava, es troba a la frontera entre dos districtes de la ciutat de Barcelona: Sant Andreu i Sant Martí. El pont de Bac de Roda es va construir entre els anys 1985 i 1987, al punt d’encreuament entre els carrers Felip II i Bac de Roda.
Aquesta imatge l'he trobada a la següent web.


Clàudia Bigas / Secció: A

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada