Passejant per Barcelona es poden trobar referents literaris o al·lusions a obres, escriptors, etc pertot arreu. Això em va fer recordar que cada
vegada que passo per davant de l’escola Immaculada Concepció em fixo en l’obra que hi ha a la paret de l’edifici, obra que pertany a Joan Brossa. Aquesta
instal·lació sempre m’ha cridat l’atenció, trobo sorprenent la capacitat de Joan Brossa de descontextualitzar les coses i per tant de sorprendre al públic. A mi m'agrada l'efecte visual que provoca. La "a" i la "z" marquen el començament i el final de l'alfabet, de la mateixa manera simbolitzen tot el que hi ha entremig, les lletres i per tant les paraules que formen part de la literatura (això se subratlla amb les passes que van de la una a l'altre). Brossa aconsegueix escollint dues lletres evocar-ho tot.
Obra "Camí de l'A a la Z |
L’obra és anomenada Camí de l’A a la
Z i va ser realitzada l’any 1997, tot i que no es va instal·lar a Barcelona
fins l’any 2007. Es troba al carrer València entre Balmes i Rambla Catalunya i
no és la única que hi ha a Barcelona. La ciutat és plena d’instal·lacions de Joan
Brossa, veient així que la seva presència és notòria.
Altres obres del mateix estil es poden trobar al Velòdrom d'Horta, al Teatre Poliorama, al pla de la catedral, al Parc de Montjuïc, etc. Podem veure un recull de gran part d'aquestes obres a la web.
L’ inici d’aquest tipus de poesia té lloc al 1983-84. Brossa deia que “el
poeta ha d’ampliar el seu camp, sortir dels llibres”. I és precisament el que
fa, es manté en l’àmbit poètic però canviant el mitjà d’expressió.
Per a veure la gran extensió d'obres que té Joan Brossa i que no només és famós per aquesta poesia urbana podeu visitar la web de la fundació Joan Brossa a l'apartat d'obres.
Maria Subirana, 1r batxillerat E
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada